Anil Douglas pappa tog sitt eget liv – sedan dess har Anil kampanjat för att dödshjälp ska bli tillåtet i Storbritannien. Foto: AFP
Många nyvalda ledamöter i Labourpartiet, som har majoritet i parlamentet, har jämfört frågan med kampen för aborträtten.
Men partiet var splittrat in i det sista. Även om Labour-regeringen inte tar ställning i frågan har flera ministrar, däribland hälsominister Wes Streeting och justitieminister Shabana Mahmood, varit emot förslaget.
Den konservativa parlamentsledamoten Danny Kruger, anser att förbättrad palliativ vård (vård för obotliga sjukdomar) och mer pengar till vården är en bättre väg att gå.
– Låt oss inte licensiera självmord. Vilket förresten bevis från hela världen visar ökar självmord i allmänheten. Självmord är ju smittsamt, säger han under debatten.
Det nya lagförslaget går ut på att dödligt sjuka människor som förväntas ha mindre än sex månader kvar att leva kan få dödshjälp. Det krävs då ett intyg från två läkare samt en domare, och beslutet måste vara frivilligt.
Trots att parlamentet röstat ja, är det en bra bit kvar innan lagen blir verklighet. Förslaget ska tröskas igenom utskott och det blir fler omröstningar, både i underhuset och överhuset. Men för dödshjälpsförespråkarna är beskedet en viktig delseger.
Opinionsmätningar visar att tre fjärdedelar av det brittiska folket är för att tillåta dödshjälp. Demonstranter, som är både för och emot förslaget, samlades utanför parlamentet under fredagen.
För tio år sedan röstade det brittiska parlamentet med bred marginal nej till dödshjälp.
RTVD:S kOMMENTAR
Nu har det engelska parlamentets underhus har röstat ja (330 för - 275 nej) till att gå vidare med lagförslaget om dödshjälp i England och Wales.
Under debatten som pågick i närmare fem timmar framhölls en mycket viktig sak: dödshjälp handlar inte om valet mellan liv och död utan om möjligheten till en god död när den döende anser att nog är nog. Så enkelt är det!
Nu väntar vi bara på att något ska hända även här i landet. Att även våra riksdagspolitiker ska tolka sitt ansvar på samma sätt som ledamöterna i underhuset: de ska ta upp och besluta om svåra frågor, inklusive frågor som lyfts av allmänheten. 75 % av den engelska befolkningen ställer sig bakom legalisering av dödshjälp. Här i Sverige är stödet minst lika massivt.
Aud Sjökvist
ordförande