Arkiv

Dödshjälp i Spanien

pc 10.jpg
den 27 juni 2021

svt NYHETER


Spanien inför aktiv dödshjälp


Publicerad 18 mars 2021


Aktiv dödshjälp inom sjukvården får grönt ljus i spanska senaten. Landet blir det fjärde i Europa att legalisera eutanasi efter att det omdebatterade lagförslaget klubbades igenom på torsdagen.
Eutanasi – aktiv dödshjälp – är sedan tidigare tillåtet i Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Nu införs en heltäckande eutanasilag inom sjukvården även i Spanien, samtidigt som frågan fortsatt debatteras livligt i flera europeiska länder
.


I slutet av förra året röstade det spanska parlamentet igenom det omtvistade lagförslaget, och under torsdagen fick det grönt ljus även i senaten. Beslutet antogs med röstsiffrorna 202-141, rapporterar den spanska dagstidningen El País.


”Stort folkligt stöd”
”I dag har vi blivit ett humanare, rättvisare och friare land. Eutanasi-lagen, som har ett stort folkligt stöd, har till sist blivit verklighet”, twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.


Lagen innebär en legalisering av assisterat självmord för obotligt sjuka patienter, om patienten själv bett sjukvården om hjälp att avsluta sitt liv. Hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna assistera patienter som vid fyra olika tillfällen uttryckt en önskan om att dö. Enligt den nya lagen ska patienterna lida av ”en allvarlig och obotlig sjukdom” eller av ”outhärdliga permanenta tillstånd”.


Kritiseras av katolska kyrkanH
Hälso- och sjukvårdspersonal ska ha möjlighet att vägra delta i processen.
Lagen har mött skarp kritik från konservativa PP och högerextrema Vox, liksom från katolska kyrkan. Men stöttas istället av liberala Ciudadanos och regeringspartierna, socialdemokratiska PSOE och vänsterpartiet Podemos.Se Länk