Livsslutsdirektiv

Anvisningar till livslutsdirektivet

Skriv ut sidan

Ladda ner detta som Pdf-dokument som du kan skriva ut via denna länk: anvisningkort.pdf  

Anvisningar till livslutsdirektivet

Rätten till en värdig död har utarbetat ett livsslutsdirektiv. Detta ska användas när du inte själv är vid sådant tillstånd att du själv kan uttrycka din vilja.

Om du själv kan uttrycka din vilja är det den som gäller. Om du p g a t ex hjärnblödning eller medvetslöshet inte kan yttra dig så kan detta dokument visa din sista vilja, men det är ändå ej juridiskt bindande som t ex ett testamente är. Du har rätt att vägra all behandling och har rätt till smärtlindring. Enligt svensk lag är det läkaren som föreslår behandling men du måste alltid samtycka. Numera är det tillåtet att bli sövd in i döden, men du kan inte själv begära det, bara önska. Dödshjälp är för närvarande inte tillåtet så det finns inte med i detta livsslutsdirektiv.

Om du inte kan uttrycka din vilja. Då är det tänkt att ditt livsslutsdirektiv träder in. Det är därför viktigt att det är känt att du har skrivit ett livsslutsdirektiv.

När du fyller i livsslutsdirektivet ska du ha två undertecknare och två ställföreträdare (någon som kan tala i ditt ställe om du inte själv kan det). Undertecknarna och ställföreträdarna kan vara samma personer.

Se till att ställföreträdarna har kopia på ditt livsslutsdirektiv! Berätta gärna för dina anhöriga att du har skrivit ett livsslutsdirektiv och vad du vill. Be din läkare att det ska stå i din journal att det finns ett livsslutsdirektiv och var detta förvaras. Det skall vara åtkomligt någonstans, det skall inte ligga i ett bankfack som knappast går att få upp. Du kan när som helst ändra ditt livsslutsdirektiv. Då skriver du ett nytt och slänger det gamla.

Plånbokskort till livsslutsdirektivet.

Ladda ner och skriv ut denna sida. Fyll i plånbokskortet nedan - klipp ut det.

Vik ihop det längs den streckade linjen och tejpa eller klistra ihop. Förvara kortet i din plånbok, gärna i ett plastomslag.

Rätten Till en Värdig Död, Föreningshuset | Lumaparksvägen 7, Plan 7, 120 31 Stockholm | Tel 076-808 59 72
© 2016 - 2024 RTVD