Aktuellt

Vår Barbro Westerholm

Barbro W
den 18 mars 2023

 


Vår Barbro Westerholm


Alla i RTVD är bestörta över att ha förlorat en djupt engagerad ledamot i föreningen. Barbro har länge sympatiserat med vårt arbete och efter att hon lämnat riksdagen ville hon jobba för att få till en lag om dödshjälp.


Hon blev invald som ledamot i styrelsen i april förra året och har aktivt bidragit till att utveckla vårt arbete. Hon ville vara fri och kunna helt gå in för att påverka politikerna utifrån. Alla som har följt hennes arbete har imponerats av hennes engagemang för människors lika värde. På många områden har hon bidragit till viktiga samhällsförändringar, inte minst inom hbtq-området.


För oss i RTVD-styrelsen blev hennes medverkan betydelsefull, vilket märktes särskilt vid vår gemensamma workshop den 16 februari om strategiska vägval och aktiviteter. Hon deltog med full kraft trots att hon var väldigt hes. Ingen kunde tro att hesheten var ett tecken på svår sjukdom som gjorde att hon hade mindre än 4 veckor kvar att leva.


Jag talade med henne flera gånger när hon hamnat på sjukhus. Till att börja med ingen diagnos. Barbro började förlora synen och blev snabbt sämre. Hon tillkämpade sig en datortomografi­undersökning vilken gav svaret elakartad hjärntumör. Det var ett hårt slag för Barbro, men humöret var det inget fel på när jag talade med henne. Hon hälsade att hon ville att vi jobbar vidare för att få till en lag om dödshjälp. Hon hade ju det som ett mål, men kände att hon nog inte skulle få uppleva  det.


Barbro har betytt oerhört mycket för oss i RTVD och varit en viktig inspiration för mig och många andra. Vi kommer att minnas Barbro med stor värme och saknad.


Hans Forsslund
Ordförande RTVD – Rätten Till en Värdig Död
www.rtvd.nu                                                                                 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 RTVD har skickat in följande text till DN och SvD, Familjesidorna 


Dagens Nyheter familj


Till minne: Barbro Westerholm


Publicerad 2023-04-19 16:08


Barbro Westerholm, Stockholm, har som tidigare meddelats lämnat oss i en ålder av 89 år. Hon efterlämnar maken Peter samt barnen Anna, Johan, Fredrik och Björn med familjer.


Barbro invaldes till styrelsen i RTVD (Rätten till en värdig död) i april förra året. RTVD verkar för att få till en bred utredning av frågan om rätt till dödshjälp. Barbro har ägnat hela sitt yrkesliv åt frågor som har med livets början och slut att göra. Därför var det oerhört värdefullt för RTVD att hon, efter att ha lämnat riksdagen, engagerade sig i RTVD.


Barbro bidrog under det gångna året aktivt till att utveckla styrelsearbetet i RTVD. Hon delade generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter av förändringsarbete; ett gediget kunskapsunderlag är nödvändigt när beslut ska fattas. Själv var Barbro alltid påläst och väl förberedd. Alla som följt hennes arbete har imponerats av hennes engagemang för människors lika värde. Hon har bidragit till viktiga samhällsförändringar, inte minst inom hbtq-området.


Beskedet om Barbros död kom oväntat, efter en kort tids sjukdom. Så sent som i mitten av februari deltog hon under en heldag i en workshop om RTVD:s strategiska vägval och aktiviteter. Hon deltog med full kraft trots att hon var väldigt hes. Ingen kunde ana att hesheten var ett tecken på svår sjukdom och att hon hade mindre än fyra veckor kvar att leva.


Sjukdomen var ett hårt slag för Barbro, men hon höll humöret uppe. Under vårt sista samtal hälsade hon att RTVD måste jobba vidare för att nå föreningens mål. Hon beklagade att hon inte skulle få uppleva målgången.


I Barbros bok ”Om att aldrig ge upp” kan man läsa hur hon arbetade envetet i olika frågor. Hon gav aldrig upp. RTVD fortsätter sitt arbete i denna anda.


För styrelsen i RTVD, Hans Forsslund, ordförande


Rätten Till en Värdig Död, Föreningshuset | Lumaparksvägen 7, Plan 7, 120 31 Stockholm | Tel 076-808 59 72
© 2016 - 2024 RTVD