Aktuellt

Intervju med PC Jersild av Fanny Nilsson DN

PC Jersild DNjan24.jpg (2)
den 16 januari 2024

Han är läkaren som orsakade nationell debatt med sina romaner och sågs länge som en av Sveriges främsta opinionsbildare. PC Jersild har hunnit fylla 88 år.


Hur ser han på vården, döden och framtiden?


Det är en smällkall januaridag, tio minusgrader och låg disig sol, trots att klockan bara är strax efter lunch. Vissa har redan kastat ut sina barrande julgranar men hemma hos makarna Jersild på Söder i Stockholm står den ståtlig och tät mitt i vardagsrummet, endast iklädd ljusslinga. ”Det är mycket snyggare”, säger PC sakligt. Det känns på något sätt typiskt – inget pynt, krimskrams, ingen sentimentalitet. Jersilds sätt att debattera är rakt och rationellt. Vissa saker är helt enkelt sanna. Som att en gran är vackrast i endast ljus, eller att Sverige måste införa dödshjälp, vilket hans senaste bok ”Hur vill du dö?” handlar om.


Per Christian Jersild var läkaren med intresse för psykiatri och socialmedicin som blev romanförfattare och fristående kolumnist på DN:s ledarsida i 20 år. Under sitt långa liv har han också suttit i Statens medicinetiska råd, blivit hedersdoktor samt ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin.
Forts DN.................


Se Länk