Aktuellt

Det Händer saker i Danmark

Öresund640x303.jpg
den 17 juni 2023


Statsminister Mette Frederiksen (S) lyfte frågan om dödshjälp i båda sina tal från huvudscenen på Folkemødet. Foto: News Øresund - Johan Wessman


Dödshjälp var temat både när Danmarks statsminister Mette Frederiksens (Socialdemokratiet) invigningstalade under Folkemødet och när hon höll sitt partiledartal. Därutöver argumenterade hon för att regeringssamarbetet över mitten är det som bäst kan lösa de utmaningar som Danmark står inför.


Danmarks regering, som utöver Socialdemokratiet också innehåller mittenpartiet Moderaterne och det borgerliga Venstre, har nu arbetat tillsammans i ett halvår, vilket Mette Frederiksen lyfte i sitt tal.


– Vi motarbetar inte längre varandra. Jag är övertygad om att detta är bäst för Danmark och därmed er. När vi startade var det många som först ville se hur det gick med projektet, och det vill några av er kanske fortfarande, men jag tror på samarbete, sade den danska statsministern till publiken och lyfte bland annat Ukrainakriget, klimatförändringarna och vantrivsel bland unga som några av de stora frågor som regeringen arbetar med.


Mette Frederiksen menade i sitt tal att bredden på de politiska frågorna som varje dag diskuteras och beslutas om i folketinget är en anledning till att hon älskar politik.


– Ena dagen behandlar vi ett lagförslag som skärper insatsen mot huliganism, nästa dag presenterar vi ett stort vårdpaket som omfattar många miljarder, sade hon och påpekade dessutom att hon är mycket stolt över landets låga arbetslöshet och att sysselsättningen i fjol var rekordhög.


Mot slutet av invigningstalet tog Mette Frederiksen återigen upp dödshjälp och att diskussionen om detta kommit igång sedan hon tog upp det i torsdagens invigningstal – precis som Moderaternes partiledare och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen gjorde i sitt huvudtal samma dag.


– Många fortsätter samtalet och det är viktigt att göra det. Döden är en oundgänglig del av våra liv, men den kan vara svår att tala om. Men jag tror att vi alla är överens om att vi vill att den ska ske med värdighet, att det ska bli ett gott slut på livet, och det finns en enighet om att det idag inte är värdigt nog. Det finns inga entydiga svar på de dilemman som rör detta, men vi måste lyfta dem. Det kommer att väcka känslor, och frågan kan ge en svår debatt i politiska partier, för det kommer att vara en lång rad frågor som vi måste förhålla oss till: etiska, medicinska, andliga, sade statsministern.


News Øresund – Anna Palmehag


Länk till artikeln: https://www.newsoresund.se/folkemodet-mette-frederiksen-talade-om-bredden-i-politikernas-uppdrag-och-om-dodshjalp/


 Mittenpartiet Moderaternes partiledare och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen talade precis som regeringskollegan och statsminister Mette Frederiksen om dödshjälp. Foto: News Øresund


ALLINGE. Precis som statsminister Mette Frederiksen gjorde under sitt inledningstal tidigare under torsdagen tog utrikesminister Lars Løkke Rasmussen upp frågan om aktiv dödshjälp under sitt partiledartal på Folkemødet. Och likt statsministern utgick han från boken ”Löftet” av Kirsten Jacobsen, som behandlar just det ämnet.


Boken ”Löftet” från 2023 handlar om Kirsten Jacobsen och hennes man, som lovade varandra att alltid hålla ihop. Men det löftet kunde hon inte infria, när hennes man fick en blodpropp. Han överlevde, men med svåra men, och det slutade med att han svälte sig själv. Boken väckte debatt i Danmark, och lyftes nu även på regeringsnivå under Folkemødets inledande dag.


– Vi behöver ha en samhällsdebatt kring detta. Därför har jag dedikerat mitt korta tal till detta ämne, sa Lars Løkke Rasmussen i sitt partiledartal från Hovedscenen.


Han undrade retoriskt hur man kunde vara så fräck att tala om liv och död en solskensdag på Bornholm.


– Men nu är ju inte jag känd för att bry mig särskilt mycket om god stämning.


Løkke Rasmussen menade också att hans parti Moderaternes hela existensberättigande är att ta ”speeden ur politiken”:


– Vi har fått en regering som känner sig trygg nog att vila i besluten.


Lars Løkke Rasmussen själv är veteran när det kommer till dansk politik och deltagande vid Folkemøden. Tidigare har han deltagit som partiledare för det liberala partiet Venstre och Danmarks borgerliga statsminister. Men årets möte var hans första som utrikesminister i en mittenregering och partiledare för det nystartade partiet Moderaterne som funnits sedan 2022. I höstens val fick de 9,3 procent, motsvarande 16 mandat av Folketingets 175 mandat.


Moderaterne gick till val på en regering över mitten med starkt fokus på sjukvårdsfrågor, och i januari kunde de, tillsammans med Socialdemokraterna och Løkkes tidigare parti Venstre, presentera en sådan.


På fredag håller Socialdemokraterna sitt partiledartal och Venstre håller sitt på lördag.


(News Øresund – Finn Möller & Henrik Smångs)


Länk till artikeln: https://www.newsoresund.se/folkemodet-lokke-m-och-frederiksen-s-i-gemensamt-regeringsutspel-om-aktiv-dodshjalp/


Rätten Till en Värdig Död, Föreningshuset | Lumaparksvägen 7, Plan 7, 120 31 Stockholm | Tel 076-808 59 72
© 2016 - 2024 RTVD